Hva er en kettlebell?

En kettlebell er en vekt som ser ut som en kanonkule med håndtak på. De finnes i forskjellige størrelser og vekter, og er som regel laget av støpejern. Sett fra siden kan den minne litt om en kaffekjele – derav navnet kettlebell.

Det finnes teorier om at lignende vekter ble brukt både av de gamle Grekere og av skotter en gang i tida, men det vi i dag kjenner som kettlebells kommer fra Russland, der de heter Girya. Ordet dukket opp i russiske ordbøker på 1700-tallet, men betyr praktisk talt bare “tung sak”. I Norge er de nå kjent som både kettlebells og Girya, og ord som fitnesskuler og treningskuler brukes også. Enkelte raringer kaller det like greit for kjelebjeller, men da blir de jo sett litt rart på. ;)

Det er to hovedforklaringer til opprinnelsen til kettlebells. Noen mener de ble brukt for å å holde på plass dekket over oppsamlet korn. Dette kan imidlertid være en misforståelse siden de er ofte beskrevet som kornvekter. Den mest vanlige forklaringen er nemlig at de ble brukt som vektlodd på markedsplassene for å måle opp korn, poteter og annen avling som skulle selges. Det sies videre at på markedsdager med lite påtrykk av kunder ville selgerne stå og leke seg, løfte og sjonglere med markedsvektene – kanskje ikke bare for å få tiden til å gå – men også for å imponere damene litt med sine triks og sin styrke. Veien har gått derfra til å bli en etablert treningsform for både idrettsutøvere og politi i Russland – til så å spre seg over resten av verden de siste 60-70 åra. Nå arrangeres det både VM, EM og nasjonale konkurranser i kettlebellsøvelser.

Write a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>