Hvordan velge størrelse på din kettlebell?

Er du ny og skal kjøpe din eller dine første kettlebells? Her finner du litt informasjon om valg av størrelser.

SMAI kettlebells

Kettlebells kommer vanligvis med 4-kilos intervaller, så de starter på 4 kilo, så 8, 12, 16, 20, 24, 28 osv. For nybegynnere er det de i det lavere registeret som er mest aktuelle selvfølgelig.

Kvinner

Kvinner starter vanligvis med en 8 kilos kettlebell. 4 kilo blir for lett hvis man skal belaste bena i noe særlig grad, men kan være fin for å styrke armer og skuldre hvis man i utgangspunktet ikke er så sterk der.

Menn

Menn kan vanligvis starte med en 12 kilo kettlebell. Dette gir god belastning når man får opp antall repetisjoner. Men igjen kan det være nødvendig med en lettere for pressøvelser hvis man ikke er så sterk i overkroppen.

Generelt

Første teknikk man gjerne begynner med når man trener med kettlebells, er swing (se i kategorien ‘Teknikk’). Her belastes ben og core mer enn armer og skuldre, så man kan jobbe med en forholdsvis tung vekt. De anbefalte vektklassene over vil gi en begynner god belastning på bena når man kjører mange repetisjoner, men samtidig er ikke kulene så tunge at man ikke kan bruke dem til øvelser hvor overkroppen får jobbe mer. Starter man ut med tyngre vekter vil kanskje swing fremdeles gå greit (med færre repetisjoner), men man vil fort få behov for en lettere kule for overkroppsøvelser. Så ikke vær redd for å starte for lett, mange sverger til mange repetisjoner for å bygge styrke, istedet for få veldig tunge reps.

Når du har fått kommet i gang med treningen og fått inn basic teknikk vil eventuelle behov for tyngre eller lettere kuler melde seg, men det er et utall av øvelser så det er mange muligheter for å tilpasse treningsprogrammet til å passe for bare en kettlebell.

Denne videoen er nogenlunde på linje med våre erfaringer, men han foreslår en høyere vektklasse for menn enn hva vi vanligvis anbefaler.

There are 3 Comments to "Hvordan velge størrelse på din kettlebell?"

 • [...] Er du usikker på hvilken vekt du skal velge på din kettlebell? Les mer på Kettlebell Norway: http://www.kettlebellnorway.no/kb/?p=14 [...]

 • Michael says:

  Kjøper man 1 eller 2?

  • admin says:

   Hvis man skal kjøpe flere kuler vil jeg heller anbefale å kjøpe noen i forskjellige tyngder, enn å kjøpe to av samme. Å trene med to kuler samtidig vil jeg si er for de litt mer erfarne, og vi kommer fort inn i konkurranseteknikk da hvor man bruker to kuler. De fleste andre øvelser er for en kule.
   To kuler i forskjellig vekt vil også gjøre at det passer bedre for de to hovedøvelsene sving og press. En kule man klarer å presse over hodet er ofte litt lett for å svinges. Er man kvinne vil 8 kilo i press være tungt nok for de fleste i starten, men på sving er man fort oppe i 12 kilo eller mer.

Write a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>